Warto przeczytać

Jakie wina produkuje się w Polsce?

Nasz kraj z pewnością słynie z dobrych wódek oraz różnych piw. Natomiast Polska nie kojarzy się nam raczej z krainą słynącą z wina. Co nie zmienia faktu, że wiele czerwonych, białych oraz różowych trunków z winogron można u nas dostać - i to o wyśmienitym bukiecie smakowym. W niniejszym artykule dowiesz się jakie rodzaje win są produkowane w kraju nad Wisłą.


Białe wina wytrawne

Nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że Polska jest krajem dosyć zimnym jak na uprawę wina. Dlatego też najczęściej spotkać się możemy z  winami białymi o wysokiej klasie. Nasze wytrawne napoje powstają zarówno do celów konsumpcyjnych na świeżo, jak i do leżakowania oraz rozwijania swojego smaku. Charakteryzują się one również specyficznym aromatem, dobrym ekstraktem, orzeźwiającą kwasowością i wysokim potencjałem dojrzewania.

Czerwone wina wytrawne

Kolejnym typem trunków są z pewnością czerwone wina wytrawne. W założeniu wymagają one cieplejszych klimatów, jednakże można je produkować nawet przy naszej chłodniejszej pogodzie. Natomiast znaczaca większość win czerwonych to trunki lekkie, idealne do posiłku czy świeżej konsumpcji. Rzadziej zdarzają się pełniejsze i bardziej “południowe”, chociaż istnieje w Polsce kilka winnic zajmujących się takimi wyrobami.

Źródło: https://zielonebutelki.pl/wina/czerwone

Wina różowe

Na całym świecie coraz większą popularnością cieszą się wina różowe. Podobnie jest również w Polsce, a warunki do ich produkcji są naprawdę bardzo dobre. Jest to spowodowane ze względu na fakt, że do produkcji tych różowych trunków wybiera się nie do końca dojrzałe, czerwone winogrona. Przez to winnice często decydują się na wytwarzanie win różowych, gdyż zwyczajnie jest dużo łatwiej o uzyskanie do nich wartościowych składników.

Wina musujące

Kolejnym rodzajem trunku winnego są wina musujące. Ich produkcja jest popularna w Polsce ze względu na chłodny klimat i wysoką kwasowość winogron. Przez lata z tychże trunków słynęły takie tereny jak okolice Zielonej Góry czy Kociewie. Niestety wytwarzanie win musujących jest czasochłonnym wyzwaniem, gdyż do produkcji zazwyczaj potrzeba zbiorów winogron z dwóch lat.

Wina likierowe

W Polsce często produkuje się również słodkie wina białe i czerwone wzmacniane dodatkiem destylatu gronowego do mocy 14–22°. Są to oczywiście wina likierowe, które swoją największą bazę posiadają w województwie podkarpackim. Charakteryzują się one bardzo wysoką zawartością cukru (ok. 205 gramów na litr trunku) oraz znamiennym smakiem. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że polskie wina likierowe często zdobywają międzynarodowe medale w zakresie jakości oraz smaku trunku.

Podsumowanie

Oczywiście to nie są wszystkie wina, które są produkowane w Polsce. Spotkać możemy jeszcze chociażby wina ekologiczne, organiczne czy owocowe. Co prawda nasze rodzime trunki nie należą do kategorii najtańszych, jednakże często pojawiają się na międzynarodowych konkursach czy festiwalach. Ciekawą ofertę posiada np. sklep internetowy Zielone Butelki, w którym znaleźć możemy szeroką ofertę i ciekawy wybór win z Polski.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.